מצב של פוסט טראומה יכול להתרחש עקב חוויה טראומטית מכל סוג שהוא, שאיננה נרגעת לאחר שלושה חודשים מהתרחשותה. מצב פוסט טראומה יכול להיגרם כתוצאה מתאונת דרכים, היחשפות לפיגוע חבלני, מלחמה, אסון טבע נוראי, אובדן של אדם קרוב באופן פתאומי, תוצאה של תקיפה מינית וכיוצא באלה.
מהי חוויה טראומטית
כל הדברים שצויינו לעיל הם למעשה חוויות טראומטיות, העלולות להוביל לתחושה של פגיעות גדולה, חוסר אונים
ומצוקה רבה. גם במקרים שהאירוע עצמו לא היה קיצוני או קשה כלפי חוץ, אך החוויה שהאדם חווה היתה מטלטלת וטראומטית, הוא עלול להיפגע בצורה דומה, כאילו והיתה חוויה מאד קיצונית גם מבחינה חיצונית.
מצב זה של טראומה, שאינו מפסיק לאחר כמה חודשים, יכול להוביל לפגיעה קשה בתפקוד היומיומי, ובאיכות החיים בכל תחומי החיים. הטראומה יכולה להשפיע על אנשים בדרכים שונות לרבות חוסר תפקוד בעבודה, ניתוק קשרים אישיים עם הסביבה או עם המשפחה, פגיעה בבריאות הפיזית של האדם וכיוצא באלה. אלה הם למעשה הסימנים של הטראומה שיש ללמוד להתמודד איתם בדרך של טיפול פסיכולוגי בטראומה. בנוסף, ישנם מקרים שבהם האדם מסתיר את הטראומה שלו מהסביבה, דבר היוצר קושי נוסף ביכולת להתמודד עם התופעה על מנת להתגבר עליה.
הסימפטומים הנפוצים של פוסט טראומה הם:
- סף גירוי נמוך - המוביל לבעיות שינה, עצבנות יתר, כעס וזעם על הסביבה, חשדנות כלפי אנשים שונים, ואף כלפי אנשים מאד קרובים, אי שקט וכיוצא באלה.
- נתק רגשי – מדובר על תחושה של חוסר עניין בדברים רבים וחשובים, אדישות או ניכור מהעולם ואנשים אחרים וכדומה.
- הימנעות – מדובר בהתרחקות ממקומות ומצבים שעלולים להזכיר את הטראומה, וגם מכל ניסיון לגעת בטראומה בעזרת טיפול, שיחה או כל צורה אחרת.
- נסיגה בתפקוד – זו יכולה לבוא לידי ביטוי בתלות באחרים או בהצמדות לאנשים ומקומות שנתפסים כבטוחים, וכל זאת לצד הקושי בביצוע דברים שגרתיים שבעבר לא היוו כל קושי. נסיגה מסוג זה יכולה להתרחש גם אצל ילדים שחווים פוסט טראומה וגם אצל מבוגרים.
מצב של פוסט טראומה יכול להוביל את האדם למעין לופ של נסיונות להדחיק ולהעלים את הטראומה, לצד כל אותן תחושות מציפות ובלתי נשלטות, הגורמות לחוסר שליטה ולחרדה גדולים עקב הטראומה שחוו. לעיתים עוברות שנים ארוכות עד שהטראומה תיתן את אותותיה, ולפתע חווה האדם את התסמינים, שנימנו למעלה מבלי להבין מאיפה זה מגיע אליו כלל. טיפול בטראומה יכול להעניק כלים חשובים לעיבוד הטראומה, ומקום לשקם את האדם בכוונה להחזירו לתפקודו הרגיל בדרך הדרגתית.
מכיוון שבפעמים רבות הביטוי של פוסט טראומה נמדד בתסמינים גופניים, הטיפול בכך משלב טכניקות שונות כמו הרפיה, דמיון מודרך, בפידבק וטכניקת EMDR, לצד שיחות וטכניקות נוספות של טיפול פסיכולוגי המיועדים למקרים אלה.
למידע נוסף ניתן אתם מוזמנים לפנות לפרופ משה קוטלר
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה