יום שלישי, 10 באפריל 2018

איך אפשר לעזור לבן משפחה לקבל עזרה נפשית?


לרבים מאיתנו קל יותר לתת עזרה מאשר לקבל, במיוחד כשמדובר על התחום הרגשי- נפשי. 
בני משפחה מלאים ברצון טוב לסייע או להקל על אדם הקרוב להם אשר מצבו הנפשי אינו כשהיה, אך אותו אדם מציב חומה ומסרב לקבל עזרה.
בני משפחתו יודעים כי הדבר הטוב ביותר עבורו הוא לגשת ליעוץ או טיפול אך הוא מסרב, זוהי תחושה מתסכלת ולא פשוטה עבורם.
פרופסור משה קוטלר מסביר איך אפשר לגרום לאדם לקבל עזרה?

דעות קדומות על תחום רפואת הנפש

אדם שיחוש כאבים ברגלו ילך לאורטופד מבלי להתבייש, אדם שיחוש כאבים בשיניו ילך לרופא שיניים מבלי להסס. לעומת זאת, אדם שיחוש עצב קבוע או מצבי רוח מתחלפים לא ימהר ללכת לרופא המומחה בתחומים אלה - הפסיכיאטר.
אמנם היום כבר הוכח מדעית הקשר ההדוק בין גוף לנפש, אך עדיין, אדם הניגש לפסיכיאטר רואה עצמו, או חושש שהחברה תדביק לו הגדרות כמו משוגע, בעייתי ועוד הגדרות שליליות.

כעס על בני משפחה המנסים לעזור

כל אדם אוהב להרגיש שהוא שולט בחייו, שהוא מסתדר בכוחות עצמו. אם קשה לו להודות בפני עצמו שישנה בעיה, קשה עוד יותר לשמוע זאת מבני משפחה וללכת לטיפול בעקבות דבריהם.
רבים חוששים ובצדק כי התערבותם רק תגרום לבן משפחתם כעס רב עוד יותר ותוסיף למצבו הנפשי הרגיש גם כך.
הם נמצאים בין הפטיש לסדן: לא רוצים להעיק על בן המשפחה אך יודעים מנגד שמשהו חייב להיעשות.

מה אפשר לעשות?

ישנן מספר דרכי פעולה אפשריות, כשבחירת הדרך המתאימה תלויה בחומרת הבעיה ועד כמה אותו אדם מפריע לעצמו או לסביבתו או האם הוא מהווה סכנה כלשהי.
מומלץ להתחיל בדרך עדינה ככל האפשר ולהתקדם במידת התקיפות בהתאם לצורך.
·         לדבר בפתיחות:
לספר לבן המשפחה מה עובר עליכם, מה אתם מרגישים וחושבים, להזכיר סיטואציות שהתרחשו שעוררו בכם דאגה ולהציע לו לבוא לפסיכיאטר.
כדאי להסביר שביקור אצל פסיכיאטר אינו מאיים כפי שאולי נשמע ומדובר בסך הכל על ביקור הדומה לביקור אצל כל רופא אחר.
להסביר כי ממש כשם שאין לכם את הידע להתמודד עם בעיה בעיניים או בעור כך אין לכם את הידע להתמודד עם מצב זה ולכן יש צורך לגשת לאיש מקצוע שיכול, אגב, להיות גם פסיכולוג, לפחות בתור התחלה.
·         להסביר שאין הכרח לבצע פעולה:
מומלץ לדבר על הנושא בקלילות רבה ככל האפשר. להבהיר כי ההליכה לפסיכיאטר היא רק לצורך אבחון.
יתכן בכלל שירגיע את כולם ויאמר שאין צורך לנקוט בפעולה כלשהי. יתכן שימליץ על טיפול כזה או אחר כמו טיפול תרופתי שיכול להיות גם במינון מזערי ולחולל שינוי גדול, או טיפול פסיכולוגי. בכל מקרה אותו אדם רשאי לקבוע אם הוא מקבל את הטיפול ולא ניתן להכריח אותו לעשות דבר.
·         ביקור בית:
במקרה שאותו אדם חש מאוים מאוד ללכת לפסיכיאטר, ניתן להזמין פסיכיאטר לביקור בית, דבר שכמובן יעלה סכום גבוה יותר אך אם כך יוכל אותו אדם לעבור אבחון ולקבל טיפול מתאים הדבר משתלם.
·         הטלת סנקציות ברמה הגיונית:
אם אדם ממשיך לנהוג בדרך שפוגעת בו ובאחרים כמו בהתקפי זעם אך מסרב בתוקף לקבל טיפול, ניתן להטיל עליו סנקציה כלשהי באופן שכמובן לא יפגע בו.
סנקציה כזו יכולה להיות הפחתת ביקורים באופן משמעותי תוך הסבר שביקורים אצלו כבר לא נעימים לכם כפי שהיו. כמובן שדרך זו פחות מומלצת מהקודמות ולא כדאי להגיע למצב זה.
·         ברירת מחדל: פניה לפסיכיאטר מחוזי על ידי בעל מקצוע:
אפשרות זו היא באמת החמורה ביותר ולא מומלץ כלל להגיע אליה, אך במידה שאדם מהווה סיכון לסביבה, ניתן לבקש מבעל מקצוע , גם רופא משפחה או פסיכולוג, שיגיע להתרשם מאותו אדם ולבקש להוציא הוראת בדיקה מהפסיכיאטר המחוזי. הפסיכיאטר המחוזי יעשה זאת על פי שיקול דעתו ובהתאם לחוקים שישנם בעניין.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה